QAcoustics 5020 - AVforums ocena

Končni rezultat ocene: 5020 ponuja izjemno novost glede na ceno. Ne samo, da izkazuje zmogljivost, nakazuje tudi pot, kam bodo zvočniki Q Acoustics šli v prihodnje. 

Q Acoustics 5020 je dvosmerni  regalni zvočnik, večji od obeh modelov v seriji 5000. Njegov prihod sam po sebi ni veliko presenečenje, saj se je prej ali slej moral zgoditi. Po izjemnih konceptih 30 in 50 je bilo logično, da bo doseg med tem in serijo 3000 prišel prej ali slej.

Omarica iz MDF-ja uporablja enak postopek pritrditve "P2P" kot drugi modeli, kar pomeni, da je Q Acoustics vedno znova meril resonance in iskal točke resonance. Nato nadaljuje s krepitvijo teh točk, da odpravi morebitno neželeno vedenje. Oblika ohišja se zelo ujema s serijo 3000, z ukrivljenimi robovi in značilnim faktorjem oblike Q Acoustics 'kratek, ozek in globok'. 5020 je nameščen na zadnji strani in je opremljen z obveznim penastim čepom za uglaševanje prostora. Znotraj je križanec za 5020 bolj v skladu s postopkom, ki se uporablja v modelih 3000i, in je brez pritrditve na "splavu" koncepta 30.

Kakšna je torej razlika med 3020i in 5020? Odgovor je preprost; gonilniki. 5020 si sposoja od svojega velikega brata in v tem pogledu orje povsem novo ledino. Visokotonec je zelo povezan s tistim v Conceptu 30, kar pomeni, da ne odstopa radikalno od vzorca, ki mu Q Acoustics sledi že od ustanovitve. Gre za 25-milimetrsko svileno kupolasto enoto, ki nima izrazitega sekundarnega zvitka cenovno dostopnejših naprav in je nameščena v zelo plitkem valovodu. Ključno za delovanje tega visokotonca je, da je komora, v kateri se nahaja, hermetično zaprta od ostalega ohišja in sploh ne deluje z vrati.

Srednji bas je bolj radikalen in - če za trenutek odložimo delo podjetja z gonilniki BMR - predstavlja najpomembnejšo revizijo tega, kar podjetje počne že zelo dolgo časa. Novi gonilnik se imenuje 'C3', kar pomeni 'Continuous Curve Cone' in ta 'continuous' profil odraža, da nima protiprašne kapice. To še zdaleč ni nezaslišano; številne blagovne znamke to počnejo, a kot podjetje, ki v svoje zvočnike strelja z laserji, da vidi, kam naj gredo naramnice, za Q Acoustics ni bilo dovolj, da preprosto odstranijo protiprašni pokrov s svojega obstoječega zvočnika in pokrijejo luknja.

Namesto tega so se inženirji podjetja lotili ugotavljanja najučinkovitejše oblike njihovega neprekinjenega profila. Začeli so s polkroglo obliko; pravo polovično kroglo in se je začel ukvarjati z resnično osupljivo raznolikostjo faktorjev oblike. Rezultat njunih poskusov je bilo odkritje, da noben posamezen radij ne zagotavlja zares želenega rezultata. Posledično so začeli kombinirati radije na tak način, da so ustvarili gonilnik, ki se optimalno obnaša v celotnem frekvenčnem odzivu, na katerem deluje. Nato so bili ti radiji združeni v en neprekinjen profil. Rezultat je nastajal nekaj let in ideja je, da bo tvoril osnovo za prihodnji razvoj gonilnikov Q Acoustics. Kot taka je serija 5000 hkrati "končni" član obstoječe ponudbe in prva faza naslednjega področja razvoja podjetja.

Zvočniki QAcoustics 5020 tudi v naši ponudbi.