Integriran ojačevalec Cambridge Audio CXA81 MkII

CXA81 MkII v resnici ne naredi ničesar radikalnega glede na izvirnik ... vendar resnici na ljubo izvirnika tudi ni bilo treba kaj dosti popraviti. CXA81 združuje močno povezljivost z resnično odličnim delom ojačevalnika, da zagotovi nekaj najboljših zmogljivosti glede na ceno. 

V zadnjih petnajstih letih je Cambridge Audio naredil nekaj zanimivih stvari z ojačevalniki. Poleg dela z razredom D je bila na voljo cela družina ojačevalnikov 'XD' (ki sploh niso preklapljali ojačevalnikov, ampak so namesto tega uporabljali sekundarno izhodno stopnjo za izničenje učinkov križnega popačenja), medtem ko so modeli Edge izvedli nekaj zanimive izboljšave njihovih napajalnikov. Skozi to zanimivo poigravanje je prišlo do stalnega toka bolj običajnih modelov razreda AB, katerega del je CXA81 MkII.

V CXA81 dobite 80 vatov pri 8 ohmih, ki se dvignejo na 120 vatov pri 4. Za svojih tisoč funtov lahko dobite več moči, vendar pokukajte skozi zgornje odprtine Cambridgea in vidite opozorilo glede številk na papirju. Centralno nameščen toroid (ki je ena sama enota in ne precej bolj okrašen nasprotno navit par enot Edge A ) je zajetna stvar, ki jo je mogoče najti na ojačevalniku po tej ceni. Ne spada v obseg tega, kar tukaj počnem, glede namiznih ojačevalnikov, vendar glede na to, kar je počel njegov predhodnik in kako se je vzorec obnašal med preskusom, sumim, da so navedene številke precej konzervativne. Medtem ko je izhodna moč enaka kot pri prejšnjem modelu, Cambridge Audio pravi, da je bila celotna signalna pot spremenjena, da bi izboljšali komponente in signalizirali kritična področja, kjer je to mogoče.

Analogne povezave so v obliki štirih RCA linijskih vhodov in enega XLR priključka. Ta 'deli' vhod 1 s povezavo RCA, tako da, če ga uporabljate, so na voljo le še trije vhodi RCA, vendar to tipkam varno, saj vem, da bo komaj kdo, ki bere to oceno, dejansko imel tri analogne vire, ki jih želi povezati . Česar ne dobite, je gramofonski oder, toda glede na to, da je Cambridge Audio dobro delal z zunanjimi gramofonskimi odri večino dvajsetih let, to morda ni preveč presenetljivo. To tudi pomeni, da če vas analogno ne zanima, ne vežete vhoda ali kupujete notranjih komponent, ki jih ne potrebujete. CXA81 MkII ima tudi ločen mono sub izhod in stereo predizhod, kar je prav tako potencialno priročno, povezljivost pa dopolnjuje 3,5 mm vtičnica za slušalke.

To analogno ploščo podpira digitalna plošča, zgrajena okoli ESS 9018K2M DAC, ki je nadgrajena komponenta starejšega modela. Ima en koaksialni vhod, dva optična in en USB B priključek. Slednji ima naslovno dekodiranje PCM na 24/384Khz in podporo DSD256, kar bi moralo povsem zadostovati za večino zahtev. Potem obstaja tudi možnost za aptX HD Bluetooth. Imam vtis, da je možna obdelava z večjo hitrostjo vzorčenja, vendar je bil CXA81 MkII z dvema prodajnima stremerjema, ki imata to možnost, nekoliko zadržan. Kar se mene tiče, je večja pomanjkljivost odsotnost HDMI ARC. Medtem ko je Audiolab 7000A morda v primerjavi s Cambridgeom slabši pri porabi energije, namestitev ARC olajša integracijo v standardno ureditev sprednje sobe "sistem plus zaslon".

Vse to je zavito v delo, ki je večinoma enako kot prej s standardno mešanico dobrega in manj dobrega. Nekatere stvari, ki jih je Cambridge Audio delal leta, so tako razumljive in logične, da je res vprašanja, zakaj se ne delajo pogosteje. V svetu, kjer večina ojačevalnikov zahteva neskončno kroženje med vhodi, ima CXA81 MkII neposredno izbiro vhoda na sprednji plošči in daljinskem upravljalniku, dodatna višina ohišja pa naredi postavitev vhodov veliko bolj logično, na kar Cambridge Audio nato preide na težave pri označevanju na glavo, da bi lažje povezovali stvari, medtem ko se nagibate čez vrh. Kot naprava za življenje s CXA81 je treba pošteno premagati.

To ni ojačevalnik, ki na novo piše knjigo pravil. Kar počne, je zagotavljanje izjemno dobro premišljene pomoči tehnične usposobljenosti s ravno dovolj veselja, da naredi stvari resnično privlačne. Rezultat je resnično zelo dober ojačevalnik.