Kako izračunati idealno višino televizorja na steni

Ko načrtujete hišni kino svojih sanj, je najprej treba razmisliti o postavitvi TV zaslona – vse se začne tam. Tudi če v svojo dnevno sobo samo dodajate stenski ploski zaslon, sta pravilna višina in kot gledanja glavni dejavnik pri tem, kako zelo boste uživali v izkušnji gledanja.

Čeprav nam periferni vid omogoča, da vidimo vidno polje, ki je široko skoraj 180°, ni tako enostavno izostriti slik zunaj veliko manjšega kota. Slike tik pred vami ponavadi postanejo glavni fokus in dogajanje na obrobju zaslona je lahko spregledano. Vaš zaslon mora biti znotraj tega kota za čim bolj poglobljeno izkušnjo.

Če sedite preblizu zelo velikih televizorjev, bodo deli zaslona padli izven idealnega kota 36°, zaradi česar se bodo vaše oči premikale bolj, kot je potrebno. Na drugi strani pa se z večanjem ločljivosti sorazmerno povečuje kot gledanja. Z zaslonom 4k boste morda celo lahko raztegnili ta kot na 50° ali več. Resnično ni popolnega odgovora na kot gledanja za vsako situacijo, a če poskušate ostati blizu 36°, bi morali vsi imeti odlično izkušnjo gledanja.

Izračunajte razdaljo gledanja
Razdalja gledanja (VD) je razdalja med mestom, kjer gledalec sedi in steno, na katero bo zaslon nameščen.
VD = premer televizorja x 1,67
Razdalja gledanja za 42" TV: 107 cm x 1,67 = 1,7 m
Razdalja gledanja za 55" TV: 140 cm x 1,67 = 2,3 m
Razdalja gledanja za 65" TV: 165 cm x 1,67 = 2,7 m
Razdalja gledanja za 75” TV: 191 cm x 1,67 = 3,2 m

Izračunajte višino televizorja, da bo v višini oči
Izmerite višino od tal do višine oči (EL), medtem ko sedite na gledalskem sedežu. Upoštevajte, da bo razdalja EL, če boste ležali, drugačna kot če sedite pokonci, zato poskusite najti svoj najbolj udoben položaj gledanja za to meritev.

Izračunajte montažno višino televizorja (TVH)
Izračunajte višino namestitve do središčne točke televizorja. Tukaj je kot primer uporabljena izmerjena višina sedenja 92 cm.
EL+(VD x 0,22) = TVH
Primer za 65-palčni televizor: 92 cm +(275 cm x 0,22) = 153 cm
To pomeni, da je sredinska višina namestitve vašega 65-palčnega televizorja na 153 cm od tal.