Digitalizacija slike in zvoka

Naj bo to vaša najljubša glasba na gramofonskih ploščah in kasetah ali vaši najljubši filmi na VHS-kasetah in kasetah Hi8, pa tudi najljubše fotografije, diapozitivi in negativi: kakovost te glasbe, filmov ali fotografij se s časom zelo zmanjša. Gramofonske plošče začnejo prasketati in pokati, magnetni sloji na trakovih trpijo za znaki obrabe, fotografije postanejo neostre, zvok pa postane zamolkel. Z napravami in programsko opremo za digitalizacijo zob časa nima nobene možnosti. Z nekaj kliki bodo vaši stari zakladi digitalizirani, restavrirani in optimizirani.

Prednosti:

  • Ne zasedejo veliko prostora (velike količine podatkov npr. na USB-ključu ali SD-kartici)
  • Digitalni podatki omogočajo obdelavo, reprodukcijo in predvajanje v elektronskih sistemih za obdelavo podatkov (npr. na računalniku)
  • Podatke lahko več desetletij uporabljate v isti kakovosti
  • Pri kopiranju digitalnih podatkov ne prihaja do izgube kakovosti

Pomanjkljivost:

  • Enkratna, zelo majhna izguba kakovosti pri digitalizaciji/arhiviranju

Možnosti digitalizacije gramofonskih plošč in zvočnih kaset

  • Prenos glasbe prek USB-vmesnika na računalnik in obdelava z ustrezno programsko opremo za snemanje
  • Snemanje (digitalizacija) prek SD-kartice, USB-ključa, MP3-predvajalnika ali naprave Apple iPod® neposredno na napravi (brez uporabe računalnika)
  • Glasba se neposredno na napravi zapiše na CD (brez uporabe računalnika)

Naj bo to USB-gramofon ali USB-dekodirnik za kasete – glasba se neposredno z gramofonske plošče ali zvočne kasete pretvori v MP3-format.
Če pa želite še naprej uporabljati svoj obstoječi gramofon ali kasetofon, lahko s pomočjo cinch avdio kabla priključite USB avdio vmesnik (z vgrajenim phono predojačevalnikom) in ga prek USB-priključka povežete z računalnikom. Te naprave pa so tudi idealna rešitev za digitalizacijo glasbe z analognih glasbil ali prek mikrofona.
Nato morate samo še poiskati programsko opremo za snemanje zvoka (pogoj je, da podpira USB-vmesnik) in že lahko glasbo obdelujete, predvajate oz. shranite na računalniku.

Možnosti digitalizacije analognih videoposnetkov na VHS-kasetah ali kasetah Hi8
Tudi v tem primeru napravo za predvajanje videa (video snemalnik, videokamera, kamkorder) s pomočjo kabla priključite na USB-pretvornik. Na voljo so S-video, kompozitni in cinch vhodi. Enostavna programska oprema za videoposnetke je vedno priložena.

Možnosti digitalizacije fotografij, diapozitivov ali negativov
Ali se pri vas v omari ali na podstrešju tudi skrivajo pozabljene škatle z diapozitivi in negativi s številnimi dopustniškimi in družinskimi fotografijami? Rešite te osebne in nenadomestljive spomine in jih prenesite v digitalno obliko. S skenerjem filmov je to popolnoma enostavno. Rezultat so kakovostne digitalne kopije analognih posnetkov v odlični ločljivosti. Preprosto jih shranite na CD, DVD ali trdi disk, na katerem vaši spomini nikoli več ne bodo zbledeli.
Skenerji za digitalizacijo diapozitivov, negativov in fotografij vas bodo prepričali s svojim hitrim in nezapletenim načinom delovanja. Na voljo imate tako USB-različice za uporabo v kombinaciji z računalnikom kot tudi samostojne naprave s shranjevanjem na SD-kartico.

Prosimo, upoštevajte
Možnost poenostavljene reprodukcije je vodila do različnih konfliktov med imetniki avtorskih pravic (avtorji) in uporabniki digitalnih vsebin. Industrija in družbe, ki se ukvarjajo s koriščenjem avtorskih del, so se odzvale na spremenjene pogoje s strategijami umetnega omejevanja uporabe, predvsem z avtorsko zaščito intelektualne lastnine in tehnološko implementacijo zaščite pred kopiranjem.

Povzeto po conrad.si